Каликарпа, (“Callicarpa Giraldii”)

10.00 лв.

Каликарпа, (“Callicarpa Giraldii”)

Листопаден храст, достигащ височина до 3 м. Цветовете са дребни, розово-бели, събрани в пазвени снобчета. Цъфти продължително от юли до септември. Плодовете са синьовиолетови, по-дребни от грахово зърно. Те се запазват на храста и след листопада. Красотата на този храст се вижда наесен. Листата стават червени или виолетови, а след като опадат, лъскави пурпурни плодчета украсяват голите клони чак до Коледа. Засадете в групи, а не поединично, за да сте сигурни, че плодчетата ще се появят.

Един от най-добрите декоративни плодни храсти, Callicarpa bodinieri var. giraldii “Profusion” (Beautyberry) е средно голям широколистен храст, отглеждан предимно за атрактивен дисплей на лилави плодове, осеяни всеки сводещ клон като мъниста на низ. „Профузия“ носи клъстери от малки, люлякови цветя по стъблата през лятото. Привлекателни за пчелите и пеперудите, те са обилно следвани от компактни клъстери от ярки, лъскави, виолетово-лилави плодове в началото на есента, които продължават след падането на листата и се открояват красиво до началото на зимата. Добавяйки богат цвят към пейзажа, те правят прекрасен контраст с листата на ланцетните листа, пурпурни листа, когато млади, които стават розови в есента. Зрелищна гледка през есента и началото на зимата.

  • Носител на престижната награда “Градинска заслуга” на Кралското градинарско общество
  • Расте с изправен навик, до 4-6 фута. висок и широк (120-180 см).
  • Пълно слънце до част сянка любовник, това растение е най-добре отглеждани в средни, средни, добре дренирани почви. Най-доброто цъфтеж и плодопроизводство се случва при пълно слънце. Може да стане крак в твърде много сянка. Сравнително приспособима към различните видове почви, но се предпочита плодородна почва с добър дренаж.
  • Лесен за отглеждане и ниска поддръжка, това растение е засегнато от много малко вредители и болести. Също така рядко се притеснява от елени.
  • Маса в смесени храстови граници, фундаментни насаждения. Перфектно също като образец растение или широколистно жив плет или екран. Най-доброто производство на плодове се случва, когато тези котешки храсти са засадени в групи или масови (по-добро кръстосано опрашване).
  • Цъфти за нов растеж. Малко резитба е необходима, освен премахването на по-стария растеж на туигите, за да се поддържа жизненост.

 

Количество: