Кедър Деодара Ауреа (Cedrus deodara)

175.00 лв.

Кедър Деодара Ауреа (Cedrus deodara)

Височина 140/160 см

Хималайски Кедър (Cedrus deodara) е вид кедрово дърво, специфично за западните Хималаи. То е вечнозелено иглолистно дърво, което достига до 45 m височина и има до 3 m диаметър на стъблото. Короната му е конична в първите години от израстването, като с напредването на възрастта му става все по-разклонена. Клоните растат хоризонтално.

Хималайски Кедър има корона наподобяваща конус, докато порасне тя придобива форма от дебели, насочени нагоре разклонения. Някои от страничните разклонения са разположени почти хоризонтално. Кората на този вид е дебела и сива. Младите клонки са голи или окосмени. Тези качества Кедъра го подреждат в класация топ 10 на най-интересните паркови дървета.

Дървесината е без смола и с много ценни качества. Саркофагът на египетския фараон Тутанкамон е изработен от дървесина на Хималайски Кедър.

Листата на Кедъра са дълги около 4 см, тъмно зелени и много бодливи. Напречен разрез на иглиците показва че те са четириръбести. Шишарките имат много интересна форма, те приличат на малки бъчвички с дължина около 10 см и ширина около 6 см.

Цветът на шишарките е кафяв. Характерно за шишарките на този вид е, че те са от горната страна на клонка, разположени по единично, сочейки нагоре и шишарките узряват в продължение на три години.

Количество:
Категория: