Конски кестен, (Aesculus)

99.00 лв.

Конски кестен, (Aesculus)

Височина:170/200

Конски кестен (Aesculus) са род широколистни дървета и храсти[1], виреещи в умерената част на Северното полукълбо. 7 – 10 вида виреят в Северна Америка, 13 – 15 – в Евразия. Има и няколко естествени хибрида. Традиционно са класифицирани в свое собствено еднородово семейство Hippocastanaceae, но генетични свидетелства показват, че това семейство, заедно с кленовете (Acer), по-добре се класифицират в семейството на сапуненото дърво (Sapindaceae), тъй като разликите между трите групи са малки и със съмнителна важност.

В Северна Америка конският кестен е наричан „еленово око“ (buckeye). Названието обикновенно се използва за разграничаване спрямо истинските кестени от род Кестен (Castanea), сем. Букови (Fagaceae). Обикновенo конският кестен (Aesculus hippocastanum) е много популярен за културно отглеждане и често се нарича просто „конски кестен“. Името „еленово око“ е дадено заради подобието на семето на растението с око на елен, а „конски кестен“ – заради външната прилика на семето с кестен и негодността му за ядене („става само за конете“).

Конски кестен е широколистно дърво с огромни съцветия с розов цвят, и красив есенен цвят на листата. Бриоти е средно по размер дърво с компактна форма. Цъфти в ярко розов цвят всяко от което съцветие с дължина от 20см. Има и малки плодчеда през есента.

Количество: